Bekroonde appartementen
Sölden BrochureOetz Brochure‏Kühtai Brochure‏St Anton Brochure‏‏

Kristall Group lanceert All Suite Resorts om appartementen te exploiteren

Kopers van appartementen van Kristall Spaces hebben nu de mogelijkheid om van de diensten van ons zusterbedrijf gebruik te maken – All Suite Resorts http://all-suite.com/ * dat de verhuur, de marketing en het onderhoud van uw appartement kan verzorgen.  U krijgt een volledige service vanaf het moment dat u een van onze appartementen koopt.

allsuite_resorts_logo

Begin 2017 heeft het management van Kristall Spaces (het verkoopkantoor voor onroerend goed) en Kristall Group (het plaatselijke vastgoedbedrijf voor bouw en exploitatie) besloten een nieuwe operator, All Suite Resorts, op te zetten om een nog hogere standaard voor beheer en verhuur van onze appartementen te realiseren.

We konden al kopers van appartementen adviseren in de rol als ontwikkelaar en verkoopagent en dit heeft ons geholpen om het koopproces van onze klanten en alle facetten daaromheen volledig te begrijpen.

Het blijkt dat de meeste kopers direct contact met de ontwikkelaar en het verkoop- en marketingteam op prijs stellen. De koper krijgt zo directe en relevante informatie en wij kunnen op maat, dus gericht op uw specifieke wensen en eisen, een aankoop begeleiden.

Zo kan ons team van meertalige professionele adviseurs alle EU-kopers en niet-EU-kopers begeleiden met het research-, koop- en eigendomsproces. Door ook ondersteuning te bieden bij verhuur kunnen wij nog meer comfort en gemoedsrust bieden.

Investeerders voelen zich bovendien zekerder als zij weten dat wij als ontwikkelaar, agent en professionele adviseur tot 10 jaar na de overdracht van het onroerend goed bij het resort en de eigenaren betrokken blijven.

All Suite Resorts – onze reputatie is uw gemoedsrust

De Kristall Group heeft zich de laatste drie jaar zeer snel ontwikkeld. Niemand bouwt en verkoopt meer skiappartementen in Oostenrijk dan wij.

Wij zijn marktleider met 8 skiresorts appartementen in de plan- of bouwfase en de realisatie van 1.500 bedden in de komende twee jaar.

Om tegemoet te komen aan de stijging van de vraag naar professioneel beheerde huurwoningen (die momenteel groeien met 9,4% per jaar, bron STATISK AT), streven wij ernaar om de komende 5 tot 7 jaar 5,000 bedden te realiseren.

Het management van All Suite Resorts wordt geleid door een ervaren en opgeleide hotelspecialist, afkomstig van het grootste familiebedrijf in de hotelbranche in Ötztal.

Daarnaast heeft All Suite Resorts een directeur benoemd afkomstig van Michaela & Partner, http://www.michaeler-partner.com, de toonaangevende adviseur van de horecasector in Oostenrijk. Voor de ontwikkeling van de nieuwe website en het marketingbeleid is een van Oostenrijks pr-bedrijven, P8 in Innsbruck, aangetrokken.

Alle Suite Resorts heeft de Luxe Reizen- en Vastgoed PR & Marketing Agency in Londen behouden om niet-Duitstalige promotieactiviteiten te verrichten.

Wij zijn toegewijd om de meest succesvolle exploitant van moderne luxeappartementen in de Oostenrijkse Alpen te worden, en een uitstekende dienstverlening aan zowel huurders als eigenaren te bieden.

* Dit is een tijdelijke website http://all-suite.com/ . De nieuwe website met een volledig geïntegreerd hotelreserveringssysteem is momenteel in ontwikkeling.

36 appartementen te koop in Fieberbrunn – Kristall Spaces werkt samen met de gemeente Fieberbrunn

De marktstad Fieberbrunn doet aan als een sprookje – met een indrukwekkend mooie kerk in het centrum. Volgens de legende dronk honderden jaren geleden een prinses uit Tirol uit de fontein en werd van haar koorts genezen.

Dit heeft ertoe geleid dat de bewoners de plaatsnaam veranderden van Pramau naar Fieberbrunn, wat ‘koortsfontein’ betekent.

We kunnen niet de geneeskrachtige eigenschappen van de fontein bevestigen, maar de frisse berglucht zal zeker veel ziektes genezen.

De stad, met haar 4.000 inwoners, ligt op de bergketen tussen Kitzbühel en Saalbach en dateert uit de pre-Romeinse tijd.

Tegenwoordig biedt het stadje de pracht van weleer met een gondel van absolute topkwaliteit die u naar de pistes van Saalbach-Hinterglemm brengt. Hiermee bereikt u in totaal 347 km aan skipistes. Dit maakt het een van de grootste skigebieden ter wereld.

Kristall Spaces bouwt hier 36 luxeappartementen in het centrum van de stad, dichtbij de kerk.

Het betreft vrijstaande appartementen, met een wellnesscentrum en een inpandig bar/restaurant. Oplevering is in de herfst van 2018.

Maar waarom zijn we zo enthousiast over deze nieuwe appartementen in Fieberbrunn?

We bouwen de appartementen in nauwe samenwerking met de gemeente, zodat we een soepel bouwproces kunnen verzekeren, van tekentafel tot bouw en uiteindelijk de verhuur van de appartementen door onze nieuw opgerichte exploitant, All Suite Resorts all-suite.com

allsuite_resorts_logo

Fieberbrunn biedt veel mogelijkheden voor skiërs van alle kwaliteiten en geniet een uitstekende reputatie voor kwalitatief hoogwaardige sneeuwcondities. Er is 105 km aan gemakkelijke skipistes, 112 km voor de gemiddelde skiër, 21 km moeilijke skibanen en 45 km skiroutes.

En het off-piste skiën in Fieberbrunn is wereldberoemd – het is de gevestigde locatie voor de Freeride World Tour.

Met zijn eigen microklimaat en overwegend noordwaartse hellingen loopt het skiseizoen tot in april. Er valt ongeveer 50% meer sneeuw dan in de naburige Kitzbühel, op 10 km afstand.

En het al uitgebreide en gevarieerde skigebied biedt daarnaast toegang tot 270 km aan pistes, dankzij een verbinding met het Saalbach-Hinterglemm Leogang skigebied. Dit houdt in dat u kunt skiën op een van de modernste en uitgebreidste skigebieden ter wereld.

En na een fantastische skidag biedt Fieberbrunn een uitstekende après-ski, met allerlei bars en restaurants waar goedkoop eten en drinken worden geserveerd. Mocht u andere activiteiten willen ondernemen, probeer dan eens sneeuwfietsen, ga naar de verlichte rodelbaan of trek er met de slee op uit.

Oostenrijk is een vakantiebestemming voor het hele jaar, 51% van de toeristen komen in de zomer.

In Fieberbrunn (net als in Oetz) is het toerisme in het zomerseizoen opvallend groot. 45% van alle toeristen bezoeken het stadje in de zomer. Indrukwekkend voor een van de bekendste gratis skigebieden in Oostenrijk.

Het liftbedrijf en een reisorganisatie staan momenteel in de startblokken voor de officiële opening van het zomerseizoen; de liften zijn open van 25 mei tot en met 26 oktober 2017.

Het is overigens niet zo verwonderlijk dat Fieberbrunn zo’n sterk zomerseizoen heeft, aangezien je er uitstekend kunt wandelen en berg beklimmen – met 400 km aan wandelpaden en de mogelijkheid tot mountainbiken en zwemmen in het prachtige, nabij gelegen 4.3 meter diepe Lauchsee.

En voor gezinnen met jongere kinderen is er Timox Coaster, bostuinen, wildparken en diverse openluchtzwembaden en speeltuinen.

Freizeitpark Familienland Pillerseetal is een must voor iedereen die gek is op pretparken. Geen wachtrijen, geweldige ritten en een fractie van de prijs die je zou verwachten in soortgelijke parken buiten Oostenrijk.

Oostenrijk stopt veel geld in skigebieden – zo is er de laatste 15 jaar 4,5 miljard euro geïnvesteerd, waardoor ze steeds populairder worden bij de bezoeker. In de eerste zes maanden van 2016 zijn de toeristische bezoeken aan Tirol met 10% toegenomen, veel meer dan vergelijkbare skigebieden. Dit betekent dat er steeds meer behoefte is aan extra bedden.

De snelst groeiende categorie van accommodaties die in 2016 door toeristen aan Oostenrijk zijn geboekt, betrof de commerciële appartementsboekingen – zoals die van Kristall Spaces – die jaarlijks met 9,4% toenam.

Dus een investering in een van onze Fieberbrunn appartementen betekent dat verhuur een goed rendement oplevert, juist op die tijden wanneer u er zelf niet bent. Daarnaast is er sinds 2010 voor dit soort appartementen een waardeverhoging van 34% geregistreerd (bron: Immodex).

Op dit moment ontvangen we aanvragen vanuit de gehele EU voor deze Fieberbrunn appartementen.

Gezien de politieke ontwikkelingen hebben Britse kopers op dit moment een voordeel. Omdat beleggers Sterling kopen, stijgt de waarde ervan, waardoor overzeese beleggers meer koopkracht krijgen wanneer zij hun valuta omzetten naar euro’s. Veel van onze kopers gebruiken een buitenlandse valutapartner om tegen een betere prijs euro’s te kopen zodat ze de verhoogde betalingen tegen een vast tarief kunnen maken.

Onzekerheid in de Franse Alpenmarkt betekent dat kopers op zoek zijn naar stabiele alternatieven en Oostenrijk heeft veel voordelen zoals een opwaartse prijsbeweging tot goedkope dagelijkse producten.

Wat de Duitse en de Nederlandstalige kopers betreft, is er vertrouwen vanwege de groeiende economie en de stabiele politieke situatie thuis.

Al met al zijn onze nieuwe luxeappartementen in Fieberbrunn een goede investering. We kijken er dan ook naar uit om uw interesse te registreren.

Huizenprijzen in Tirol: 34% hoger dan 6 jaar geleden

ImmoDEX is het jaarlijkse rapport over onroerendgoedprijzen, opgesteld door Immobilienscout die de gemiddelde onroerendgoedprijzen in Oostenrijk en zijn deelstaten analyseert.

De editie van dit jaar (gepubliceerd 1 maart 2017) geeft positieve signalen aan beleggers in Oostenrijks vastgoed. Vooral Tirol springt eruit met de hoogste regionale waardestijging sinds 2010.

tirol gains

Wij van Kristall Spaces hebben eigenaren van onze skiwoningen geholpen met de doorverkoop van hun eigendom met zo’n 4 tot 5 procent waardestijging per jaar bovenop de oorspronkelijke aankoopprijs van de nieuwgebouwde appartementen.

Er is veel vraag naar onroerend goed van hoge kwaliteit op de juiste locatie met hoogte-skiën of grote jaarlijkse sneeuwval, gemakkelijke toegang en toenemend toerisme in de zomer. Vermeldingswaardig is dat 51 procent van de bezoekers naar Oostenrijk komt in de zomer (bron: Tourism-review.com).

We verwachten dat de prijsontwikkeling van woningen in Tirol verder stijgt dankzij de inzet van gemeenten en ontwikkelaars om lokale gemeenschappen en hun levensonderhoud te beschermen.

De gemiddelde prijzen in Oostenrijk zijn veel lager dan in Frankrijk en Zwitserland (met maar liefst 28 procent volgens het gezaghebbende Savills), maar dankzij de voortdurende investeringen in infrastructuur en een groeiende internationale belangstelling voor skiën, ligt in Oostenrijk een opwaartse koersbeweging in het verschiet.

Elk jaar betreden meer EU- en niet-EU-kopers de Oostenrijkse vastgoedmarkt vanwege de stijgende bezoekersaantallen naar het Alpenland. Zij verwezenlijken hun langetermijndroom van een buitenlandse investeringen in onroerend goed, die vermogensgroei, een jaarlijkse winst uit de verhuur en het hele jaar door gratis vakantie oplevert in een gezonde en veilige omgeving.

Met oog op de toekomst nemen de Oostenrijkers het voortouw als het gaat om het aantrekken van nieuwe bezoekers, vooral jongere groepen consumenten (Generatie Y). Neemt u daarom Area 47 in het Ötztal ter overweging met de nieuwe aanleg van faciliteiten voor zomertoerisme: meer dan 20.000 m² extreme outdoor- en waterparkactiviteiten, zoals wakeboarden op 812m boven de zeespiegel.

wake

Het is al met al niet verwonderlijk dat de regio Tirol een stijging van meer dan 10 procent in toeristische bezoeken laat zien in de eerste 6 maanden van 2016. Dat overtreft alle internationale Alpenvakantiebestemmingen.

Tot slot een recent onderzoek gepubliceerd op 27 februari 2017 door Statistik Austria: de snelst groeiende categorie van accommodaties geboekt door toeristen naar Oostenrijk in 2016 betrof boekingen van commerciële appartement (toerismewoningen zoals gebouwd door Kristall Spaces), welke steeg met 9,4 procent op jaarbasis.

19 januari: update projecten Kristall Spaces

De Oostenrijkse Alpen zijn rijkelijk bedekt met sneeuw tot wel 229 cm in Sölden. Wij van Kristall Spaces zijn druk met tientallen aanvragen per dag en met het organiseren van bezoek van potentiële EU- en niet-EU kopers aan onze projecten.

Dit zijn onze belangrijkste projecten met prijzen en beschikbaarheid

St Anton appartement te koop – de bouw is in volle gang en bij een van de gebouwen, met de helft van de appartementen, zijn inmiddels alle vloeren en het dak geplaatst. Het is mogelijk om het gebouw van binnen te bezichtigen met één van onze vertegenwoordigers om de ruimtes en verschillende uitzichten te bekijken. Van de 28 bovenste luxeappartementen van dit project, zijn er nog 14 beschikbaar. Uitgeroepen tot Beste Appartement in Oostenrijk en Europa.

Kühtai 2020 Residences – bouw is vorige maand afgerond. Er zijn nog 5 appartementen (van de 17) beschikbaar, maar we verwachten dat we deze zullen verkopen de komende maanden. Er zijn nogal wat kopers die een reservering hebben geplaatst of op het punt staan te reserveren voor dit project, de hoogste in Oostenrijk. Kom gerust langs om deze volledig ingerichte luxeappartementen te bekijken, die direct kunnen worden betrokken.

Sölden – Na dit skiseizoen starten we met de bouw. 3 van de 8 appartementen zijn verkocht of gereserveerd en er is veel belangstelling voor de laatste 5. U kunt eenvoudig een afspraak maken in het Gasthof Zwieselstein om de ontwikkelaar en de familie Gstrein te ontmoeten die het verhuurbedrijf zal beheren van uw appartement.

Mountain Lake Resort Ötztal – we hebben inmiddels de plattegronden en prijzen voor deze spannende dubbelseizoenslocatie beschikbaar. Gelegen op slechts 100 meter afstand van de skilift en op een uitstekende locatie nabij de meeste zomerfaciliteiten van Ötztal. State of the art spa en meerdere zwembaden voor in de zomer. Inpandig restaurant en bar. We hebben al 7 reserveringen!

Binnenkort beschikbaar- nieuwe projecten

We stellen binnenkort plattegronden voor Galtür (Ischgl) en Fieberbrunn beschikbaar, dus houdt u kruit droog als u uw eigen appartement in een van deze locaties wilt!

Galtür (Ischgl) – de plattegronden van Mountain Spa Resort Paznaun zijn in februari 2017 beschikbaar. We houden alle geïnteresseerden met een nieuwsbrief op de hoogte.

Fieberbrunn – ook deze de plattegronden zijn in februari 2017 beschikbaar. Ook bij dit project houden we alle geïnteresseerden middels een nieuwsbrief op de hoogte.

Karwendel – 28 recreatiewoningen zonder huurverplichting alhoewel we een verhuurmogelijkheid bieden mochten eigenaren hun appartementen willen verhuren. Zwemmeer en inpandig wellness. Inpandige brasserie-restaurant en bar. 1 uur van München en 40 minuten van Mittenwald.

Registreer uw interesse

Neem vandaag nog contact met ons op als u geïnteresseerd bent in een van deze locaties en wij houden u op de hoogte van de voortgang.

Kristall Spaces ontvangt prijs ‘Beste Appartement in Europa’

Kristall Spaces is trots op de toekenning van de regionale prijs ‘Beste Appartement in Europa’ voor ons project Mountain Spa Residences in St Anton.

Op 12 december tijdens de International Property Awards in Londen, kregen wij te horen dat we de hoogste score hebben behaald van 15 landen voor de categorie Beste appartement. Er waren 36 genomineerden.

De internationale jury bestaat uit experts uit de wereld van vastgoed, interieur en architectuur en werd voorgezeten door Lord Caithness.

Na ontvangst van de award, reageerde Marketing Director Branson Atterbury van Kristall Spaces verheugd: “Na eerder de prijs ‘Beste appartement van Oostenrijk’ toegekend te hebben gekregen, waren we uiteraard zeer trots om te horen dat we de hoogste score van Europa hebben gekregen. Het is een erkenning van de geweldige expertise van al onze mensen ter plaatse en ons managementteam. Dit zegt veel over ons werk en de projecten die wij hebben weten te realiseren.”

De Mountain Spa Residences in St Anton is een luxe appartementenhotel dat bestaat uit 28 volledig ingerichte ski-out appartementen met een inpandige bar, brasserie en een 600m² spa met twee zwembaden. Op dit moment verkeert het project in de bouwfase; de oplevering van de Mountain Spa Residences in St Anton is gepland in de herfst van 2017.

award-pic

Professionals uit de commerciële en private vastgoedmarkt over de gehele wereld kunnen meedingen voor de International Property Awards. Zij vertegenwoordigen de top van bedrijven die actief zijn in alle sectoren van onroerend goed. Met de toekenning van een International Property Award wordt de winnaar benoemd tot wereldwijd gerenommeerde merk van topkwaliteit.

De Alpen in Oostenrijk blinken uit in Savills report

In het bekende Savills report van dit jaar staan een aantal indrukwekkende cijfers over onroerend goed in de Oostenrijkse Alpen – hier zijn de out-takes voor potentiele kopers van woning in Oostenrijk.

Koopprijzen van Oostenrijkse skiwoningen liggen 28% lager dan in andere Alpenlanden, terwijl de waardestijging meer dan 8% bedraagt. Zie de onderstaande grafiek uit het rapport.

austrian-ski-property-growth-savills-spotlight-alpine-property-market-2016-17

Dankzij toenemende investeringen in infrastructuur en de internationaal groeiende toename van skiërs, neemt de prijsstijging van onroerend goed in Oostenrijk snel toe. Andere bronnen (zoals de Tiroler Tagezeitung) laten zien dat in het eerste halfjaar van 2016 een recordaantal appartementen in Tirol is verkocht, met een gemiddelde waardestijging van 6,2%.

Uit verschillende, andere bronnen blijkt bovendien dat de waarde van onroerend goed verzekerd blijft vanwege bouwbeperkingen, waardoor er geen overaanbod ontstaat.

Oostenrijk boekt duidelijk meer succes dan Frankrijk en Zwitserland met de realiseren van attracties buiten de skisector en met het bevorderen van het toerisme in de zomer. Hierdoor nemen de huuropbrengsten, de investeringen in infrastructuur en de verkoopwaarde van woningen toe.

Het rapport wijst op een daling van 1,6% van de totale skibezoeken aan de top 8 meest bezochte skilanden (Verenigde Staten, Frankrijk, Oostenrijk, Japan, Italië, Zwitserland, Canada en Duitsland).

Oostenrijkse vastgoedbeleggers moeten bij deze cijfers de lokale toeristische context in ogenschouw nemen. De regio Tirol kent in de eerste 6 maanden van 2016 namelijk een stijging van meer dan 10% van het aantal skibezoeken. Deze cijfers staan duidelijk haaks op de negatieve trend van concurrerende skimarkten.

De luchthaven van Innsbruck vergroot daarnaast dit jaar de capaciteit voor binnenkomende Duitse passagiers met 180% en opent nieuwe routes van British Airways. Zowel het toerismebureau van Tirol als de skiresorts voorspellen voor de komende periode een verdere groei van het aantal skibezoekers.

De focus van Oostenrijk op de jonge generatie skibezoekers (leeftijd 20 tot 35) blijkt haar vruchten af te werpen. Om tot de succesvolle Alpenresorts van de toekomst te behoren, moeten resorts innoveren en nieuwe bezoekers aantrekken voor verschillende activiteiten gedurende het hele jaar.

Voorbeelden hiervan zijn Kühtai met Oostenrijks grootste halfpipe; Area 47, met een van Europa’s grootste avonturenparken voor extreme sport waaronder zelfs wakeboarden en Ischgl, een van de grootste skigebieden met het langstlopende skiseizoen en duizelingwekkende liften en blitse voorzieningen, waaronder 3-Michelinsterrenrestaurants.

Area 47 – Ötztal:

Skyfly – Ischgl:

Het florissante beeld van de Oostenrijkse Alpen wordt verder versterkt door de een recente bekendmaking van het gezinsvriendelijke skidorp Oetz. Dankzij nieuwe investeringen en familie-activiteiten in het skigebied Hochoetz is er deze zomer een toename van 30% van de liftverkoop. Wat verder opvalt is dat Oetz nu al 45% van haar jaarlijkse bezoekers buiten het winterseizoen aantrekt. In de directe omgeving van Oetz ligt 80 kilometer aan skibanen. Bezoekers bereiken vanuit Oetz de nog grotere skiplaats Sölden, met haar twee gletsjers, binnen 20 minuten. Tegelijkertijd trekt Oetz het hele jaar door toeristen aan, niet alleen in de zomer, maar ook in de herfst wanneer de Acherkogelbahn een adempauze heeft voordat het winterseizoen van start gaat.

De nieuwe avonturenspeelplaats van Hochoetz, Widiversum – ouders kunnen hun kinderen achterlaten bij de opvang en zelf een dagje hoog in de bergen gaan skiën:

Impact van het Britse EU-referendum:

Vanwege het Britse EU-referendum en de verzwakking van het pond sterling, is onroerend goed in de Zwitserse Alpen 8,6% duurder geworden voor kopers uit het Verenigd Koninkrijk (mei-september 2016), terwijl woningen in de Franse en Oostenrijkse Alpen 7,6% duurder zijn geworden. Ondanks de daling van het pond, willen veel kopers uit het Verenigd Koninkrijk, nog voordat de Brexit is afgerond, een Oostenrijkse woning kopen en deze registreren in het kadaster van Oostenrijk.

Voor kopers uit de Verenigde Staten, de eurolanden en Zwitserland is het beeld ongewijzigd. Het klantenbestand van onroerend goed in Oostenrijk is zeer internationaal met inbegrip van niet-EU-kopers, evenals een toenemend aantal Duitsers, Nederlanders, Belgen en Scandinaviërs.

Lees onze veel gestelde vragen (FAQ) over het kopen en het bezit van Oostenrijkse onroerend goed of neem vandaag nog contact met ons op voor eventuele vragen.

Goede locatie in Oostenrijk

Oostenrijk is een niet al te groot land wat zoals je waarschijnlijk al wel weet ligt in Oost-Europa. Het land heeft veel buurlanden. Het land is erg populair voor het toerisme. In de winter kun je er namelijk prachtig wintersporten. In de zomer kun je er erg mooie wandel en fiets tochten maken. Verder is het klimaat lekker en is het weer goed. Ook is het land verdeeld in 9 verschillende provincies. Handig is het om voor een aankoop van een huis verschillende regio’s te bezoeken en te vergelijken.

Waarom een woning in Oostenrijk kopen?
Wanneer je houd van een land met een sterke economie en dus ook een zekerheid voor je woning dan is Oostenrijk een prima land om te kiezen. Je huis blijft erg veel waard. Dit komt omdat de huizenmarkt zeer sterk is. Ook is de criminaliteit laag en verder is de politiek erg goed georganiseerd in Oostenrijk, misschien wel beter dan in Nederland. Veel dorpen in Oostenrijk zijn erg charmant en hebben een erg zachte en aangename sfeer. Als je wel eens in Zwitserland bent geweest dan zal je wellicht een soort gelijke sfeer zijn opgevallen. Nog een reden om een woning in Oostenrijk te kopen is dat de regels voor het kopen van een huis voor buitenlanders niet zo streng zijn. Veel andere landen zijn erg streng tegenover buitenlanders, Oostenrijk dus niet. Ook is het aanbod groot en is er altijd wel een woning te vinden die overeenkomt met jouw wensen en verwachtingen.

Chalets en berghutten
Oostenrijk is dus erg populair in de zomer en winter (hoogseizoen) vanwege de verschillende sportieve activiteiten die er te ondernemen zijn. Elk resort is weer anders en elk resort heeft weer verschillende soorten kenmerken. Ook hebben de woonwijken in Oostenrijk vaak een erg charmante sfeer. Een chalet is vaak te vinden op een populaire plek, bijvoorbeeld dicht bij een bekende ski plek. Wanneer je meer gaat kijken richting het oosten van Oostenrijk dan zul je al snel veel meer woningen en berghutten vinden. Dit komt omdat de huizen hier vaak iets minder gewild zijn. De kans op genoeg sneeuw om te kunnen skiën is hier bijvoorbeeld een stuk lager dan in de beroemde ski gebieden zoals St Anton.

Tirol
Tirol is slechts een gebied in Oostenrijk en niet de gehele Oostenrijkse Alpen. Tirol is de bekendste provincie van het land Oostenrijk. De berghellingen zijn namelijk perfect om te skiën in de winter. Echter kun je er in de zomer prachtig mountainbiken en wandelen. Ook is Tirol een populaire plek voor mensen die er van houden om wat te drinken en van het uitgaans leven houden. Na het skiën zijn er veel populaire apres ski plekken waarbij er veel feesten zijn.

Documenten nodig bij de aankoop van een huis in Oostenrijk

Een huis kopen of verkopen in Oostenrijk is niet zo een-twee-drie gedaan. Ieder land heeft zijn eigen bureaucratie en het is belangrijk goed geïnformeerd te zijn over de processen die betrokken zijn bij de huizenmarkt. Hieronder vind je een overzicht van alle benodigde documenten die relevant zijn bij het kopen of verkopen van een woning, onderverdeeld in de volgende situaties die je tegen kunt komen:

 • Het sluiten van een koopovereenkomst
 • Het aanvragen van een hypotheek
 • Het overdragen van de woning
 • Het registreren van de woning en het betalen van de belastingen

Sowieso moet je, indien in je niet de Oostenrijkse nationaliteit bezit, in alle situaties een bewijs van je identiteit en woonplaats kunnen presenteren.

Het sluiten van een koopovereenkomst
In de meeste gevallen onderhandel je niet met de verkoper zelf, maar met diens makelaar. Wanneer jullie het eens zijn over een prijs zal er een contract opgesteld worden dat in aanwezigheid van een notaris of advocaat ondertekend moet worden.

Wanneer het contract ondertekend wordt moet je dus de volgende documenten bij je hebben:

 • Bewijs dat je de aankoop kunt financieren (bijvoorbeeld een bewijs dat de bank de hypotheekaanvraag heeft goedgekeurd)
 • Bewijs van aanbetaling

Als het tijd is om een hypotheek aan te vragen moet je de informatie over je financiële situatie goed op orde hebben.
Hiervoor zijn de volgende documenten nodig:

 • Bewijs van inkomen
 • Aangifte inkomstenbelasting
 • Verklaring omtrent gedrag en verklaring dat je geen openstaande schulden hebt (BKR-registratie)
 • Visum (indien van toepassing)

Het overdragen van de woning
Uiteindelijk wordt het definitieve koopcontract opgesteld door een advocaat of notaris. Wanneer het ondertekend wordt mag men niet meer voor verassingen komen te staan: alles is besproken en geregeld. De ondertekening van het contract gebeurt in aanwezigheid van een notaris of medewerker van de rechtbank.

Een hypotheek voor je huis in Oostenrijk

Een hypotheek afsluiten in Oostenrijk gaat wat anders dan dat wij gewend zijn in Nederland. Zo zijn er geen aflossingsvrije hypotheken of 100% hypotheken. Tevens vinden er steeds veel veranderingen plaats in het aanbod. Dit alles wil zeker niet zeggen dat het onmogelijk is een aanbieding te vinden die goed aansluit bij je wensen. De hypotheken zijn vaak erg gebruiksvriendelijk. Zo is het een mogelijkheid om het eerste jaar minder rente te betalen zodat je rustig te tijd hebt om je te settelen in je nieuwe woning. Vaak zijn dit soort aanbiedingen ook geldig voor mensen die een tweede huis in Oostenrijk kopen of interesse hebben in een investeringsproject. Reden genoeg om je eerst te verdiepen in wat mogelijk is alvorens over te gaan tot handelen.

Aanbetaling
Het is in Oostenrijk heel normaal om een aanbetaling te doen bij het kopen van een huis. Voor iemand die niet in het land zelf woont maar wel uit Europa komt is de aanbetaling vaak hoger dan bij iemand afkomstig en woonachtig in Oostenrijk. Kom je van buiten Europa? Dan leg je vaak nóg wat meer extra eigen geld in.

Lenen
Leningen van meer dan 80% van de woningwaarde zijn zeldzaam. Dat is logisch, ervan uitgaande dat je een aanbetaling doet. Hoeveel er uiteindelijk geleend kan worden is mede afhankelijk van het inkomen. In veel gevallen wordt ervoor gekozen om een hypotheek van 50% van de woningwaarde te nemen.
Men zal je kredietwaardigheid gaan bepalen. Hypotheken van drie tot vijf keer het inkomen zijn doorgaans heel normaal.
De kosten van het kopen van een huis in dit land zijn vrij laag. Deze kosten zitten niet verwerkt in een hypotheek. Hier moet je dus zelf geld voor apart hebben staan op je rekening. Als je bijvoorbeeld je huis zou willen renoveren is het mogelijk om je hypotheek te verlengen. Je spreekt dan met de bank een bedrag af. De bank zal het bedrag aan het bouwbedrijf betalen op vertoon van de rekening. Een tweede optie is de aannemer zelf te betalen en de factuur in te dienen bij de bank.

De kosten van een hypotheek
Een hypotheek kost geld. Meestal brengen banken bedragen in rekening van gemiddeld twee tot vier procent van de hypotheek. Wat er ook nog bijkomt zijn de kosten voor de registratie van de hypotheek in het nationale register. Hier wordt twee procent voor gerekend. Deze kostenpost kan opgenomen zijn in de hypotheekofferte maar dat hoeft niet automatisch zo te zijn. Wat de uiteindelijke kosten zullen zijn is mede afhankelijk van de hypotheekverstrekker. Zorg ervoor dat je een goed beeld hebt van het kostenplaatje alvorens iets te ondertekenen!

De hypotheekrente
Er worden heel aantrekkelijke rentetarieven aangeboden voor maximaal het eerste jaar. Na afloop van de afgesproken periode ga je dan weer een normaal, maar wel beduidend hoger tarief betalen. Een vast percentage voor bijvoorbeeld één tot twee jaar is zeldzaam. Vaker wordt gebruik gemaakt van een variabele rente. Deze is op te splitsen in twee soorten:
Een rente die de basisindex volgt, ook wel floating rate genoemd. Deze zogenaamde floating rate is een vast percentage bovenop de basisrente zoals die is bepaald door de nationale bank.
Een variabele rente die los staat van een index, vastgesteld door de bank. Deze volgt gewoonlijk de basisrente maar dus niet altijd. Mocht het zo zijn dat de basisrente wordt aangepast, dan kan het zijn dan deze variabele rente lager wordt dan de floating rate
De aflossingsperiode
Meestal is er sprake van een looptijd van tussen de 15 en 30 jaar. Gemiddeld genomen is 20 jaar de meest voorkomende. Het is natuurlijk mogelijk om vervroegd af te lossen. Positief is dat je hier in Oostenrijk geen boete voor hoeft te betalen. Dat is dus mooi meegenomen.

Het kiezen van een hypotheekverstrekker
Als de knoop is doorgehakt, en je gaat daadwerkelijk kopen, is de tijd aangebroken om een verstrekker van een hypotheek de gaan zoeken. Wij hebben de mogelijkheid om u hier direct mee te kunnen helpen. Wij zorgen er altijd voor dat er geen taal belemmeringen zijn tijdens het gesprek. Om deze reden bieden wij altijd een tweetalige hypotheek advies service aan.

Het aanvragen van de hypotheek
De volgende stap is het daadwerkelijk gaan aanvragen van een hypotheek. Hier heb je voor nodig:

 • Paspoort
 • Eventueel een visum
 • Bewijs van inkomen/salarisstrook
 • Bewijs depositofondsen
 • Opgave inkomstenbelasting
 • Verklaring van goed gedrag
 • Bewijs dat je schuldenvrij bent (zoals een BKR verklaring)

Alles over onroerend goed belasting in Oostenrijk

Wanneer je wil dat je investering in Oostenrijk slagend is, is het van belang om meer te weten over het belastingsysteem van dit laand. Het belastingklimaat in Oostenrijk is gematigd. Opdat je in iedere fase in de cyclus van onroerend goed (lees: het kopen, wonen en verkopen van een pand) belasting dient te betalen, is het van belang dat je verstand hebt van het systeem voordat je jezelf hierin gaat vermengen.

Belasting kan de investering in een onroerend goed positief of negatief bedelen. De belastingen voor onroerend goed zijn in Oostenrijk matig, maar er zijn wel veel vormen van. Dit zorgt ervoor dat je alle belastingen die op jouw situatie zich toepassen goed moet kennen en begrijpen. Wanneer je bijvoorbeeld een huisje bezit in Oostenrijk dan moet je ook belasting betalen als je in de Europese Unie woont, je hoeft dus niet alleen een inwoner van Oostenrijk te zijn. Dubbel betalen is hierbij heel makkelijk voor te zijn.

Wanneer je ergens in wil gaan investeren in Oostenrijk, moet je het project van alle kanten beoordelen om de winstgevendheid te leren. Dit kan je het beste doen volgens de volgende punten:

  • Overdrachtsbelasting
  • Vermogenswinstbelasting
  • Inkomstenbelasting
  • Terugkerende onroerend goed belastingen

Overdrachtsbelasting
Vaak is dit 3,5% van de verkoopprijs van het object en soms de woningwaarde (wanneer de verkoopprijs zodanig laag is). Overdrachtsbelasting komt te kijken bij alle onroerende goederen met een waarde hoger dan tweeduizend euro. Met onroerend goed wordt hier land bedoeld, en alle constructies die op dat land staan, zoals huizen, bedrijven of garages. De inhoud telt hierbij niet mee, dus een auto uit de garage is geen onroerend goed.Gelukkig zijn er een aantal situaties waarbij er geen sprake is van overdrachtsbelasting. Een van de meest interessante is dat een land ter waarde van maximaal driehonderdvijfenzestigduizend euro door een investeerder als een zakelijke transactie gekocht worden kan. Er is dan geen sprake van belasting.

Het is wel belangrijk om de opmerking te plaatsen dat overdrachtsbelasting dus ook op basis kan zijn van de waarde van het goed, en niet de verkoopprijs. Soms is er immers geen verkoopprijs, bij bijvoorbeeld een erfenis of een gift.

Vermogenswinstbelasting
Dit is ook wel belasting die gehouden wordt op winst uit kapitaal, zoals bijvoorbeeld winst op een cash investering. Vermogenswinstbelasting is zelfs van sprake als er een investering is gedaan met geld dat geleend is. Als je dus in Oostenrijk een huis verkoopt is de kans groot dat je vermogensbelasting moet betalen over de winst van de verkoop. De winst is het verschil tussen de prijs waarvoor het goed aangeschaft is en de prijs waarvoor het goed verkocht is. Dus wanneer je een pand met verlies verkoopt, hoef je daar natuurlijk geen belasting over te gaan betalen.

Het percentage vermogenswinstbelasting is in Oostenrijk gelijk aan de inkomstenbelasting, het maakt dan ook deel uit van dezelfde toelage systeem. Sinds 1 april 2012 heeft men een vast percentage van 25% vermogenswinstbelasting gesteld op de verkoop van onroerend goed.

Toch zijn er ook een aantal gevallen waarin geen vermogenswinstbelasting wordt geheven. Dit is in de volgende gevallen:

  • Wanneer de woning langer als tien jaar in het bezit van de eigenaar is geweest.
  • Wanneer de woning twee jaar voorafgaande aan de verkoop je hoofdresidentie is geweest.
  • Wanneer je de woning zelf hebt gebouwd.

Inkomstenbelasting
Het is slim om er rekening mee te houden dat in Oostenrijk uit elk inkomen, dus ook inkomen uit bijvoorbeeld verhuur, er belasting moet worden betaald. Het lijkt ongebruikelijk, maar vermogenswinstbelasting krijgt hierbij geen andere behandeling ten opzichte van andere inkomsten. Wanneer je jouw woning een paar maanden verhuurd en aan het eind van het jaar doorverkoopt, is de kans groter dat je meer belasting betaalt dan bij verkoop in januari het volgende jaar.

Voor de eerste 11.000 is de inkomstenbelasting 0%. Vervolgens stijgt het tot 50% voor inkomens boven de zestigduizend euro. Maar elke waarde wordt per jaar met achtduizend euro lager gemaakt voor niet-residenten zodat de grenzen 3.000 en 52.000 zijn voor mensen die niet in Oostenrijk wonen.

Standaard aftrekposten zoals onderhoudskosten zijn gelukkig wel toegestaan. In praktijk betaal je dus alleen belasting over de winst van het verhuur in plaats van het totale inkomen dat je uit de verhuur haalt.

De jaarlijks terugkerende belastingen voor onroerend goed
Zowel de nationale overheid als de lokale heft ieder jaar de onroerend goed belastingen weer een beetje op. De belasting is gebaseerd op een waarde die vastgesteld en geregistreerd is. De federale belasting is normaal twee procent van de geregistreerde waarde. De lokale overheid heeft de macht om dit bedrag nog eens te verhogen tot wel vijf keer. De federale belasting is dus twee procent, en de lokale overheid kan hier nog eens tien procent op doen waardoor de belasting wel twaalf procent kan worden. Het is dus belangrijk om te weten wat de belasting is in de regio waar jij interese in hebt.