De Alpen in Oostenrijk blinken uit in Savills report

In het bekende Savills report van dit jaar staan een aantal indrukwekkende cijfers over onroerend goed in de Oostenrijkse Alpen – hier zijn de out-takes voor potentiele kopers van woning in Oostenrijk.

Koopprijzen van Oostenrijkse skiwoningen liggen 28% lager dan in andere Alpenlanden, terwijl de waardestijging meer dan 8% bedraagt. Zie de onderstaande grafiek uit het rapport.

austrian-ski-property-growth-savills-spotlight-alpine-property-market-2016-17

Dankzij toenemende investeringen in infrastructuur en de internationaal groeiende toename van skiërs, neemt de prijsstijging van onroerend goed in Oostenrijk snel toe. Andere bronnen (zoals de Tiroler Tagezeitung) laten zien dat in het eerste halfjaar van 2016 een recordaantal appartementen in Tirol is verkocht, met een gemiddelde waardestijging van 6,2%.

Uit verschillende, andere bronnen blijkt bovendien dat de waarde van onroerend goed verzekerd blijft vanwege bouwbeperkingen, waardoor er geen overaanbod ontstaat.

Oostenrijk boekt duidelijk meer succes dan Frankrijk en Zwitserland met de realiseren van attracties buiten de skisector en met het bevorderen van het toerisme in de zomer. Hierdoor nemen de huuropbrengsten, de investeringen in infrastructuur en de verkoopwaarde van woningen toe.

Het rapport wijst op een daling van 1,6% van de totale skibezoeken aan de top 8 meest bezochte skilanden (Verenigde Staten, Frankrijk, Oostenrijk, Japan, Italië, Zwitserland, Canada en Duitsland).

Oostenrijkse vastgoedbeleggers moeten bij deze cijfers de lokale toeristische context in ogenschouw nemen. De regio Tirol kent in de eerste 6 maanden van 2016 namelijk een stijging van meer dan 10% van het aantal skibezoeken. Deze cijfers staan duidelijk haaks op de negatieve trend van concurrerende skimarkten.

De luchthaven van Innsbruck vergroot daarnaast dit jaar de capaciteit voor binnenkomende Duitse passagiers met 180% en opent nieuwe routes van British Airways. Zowel het toerismebureau van Tirol als de skiresorts voorspellen voor de komende periode een verdere groei van het aantal skibezoekers.

De focus van Oostenrijk op de jonge generatie skibezoekers (leeftijd 20 tot 35) blijkt haar vruchten af te werpen. Om tot de succesvolle Alpenresorts van de toekomst te behoren, moeten resorts innoveren en nieuwe bezoekers aantrekken voor verschillende activiteiten gedurende het hele jaar.

Voorbeelden hiervan zijn Kühtai met Oostenrijks grootste halfpipe; Area 47, met een van Europa’s grootste avonturenparken voor extreme sport waaronder zelfs wakeboarden en Ischgl, een van de grootste skigebieden met het langstlopende skiseizoen en duizelingwekkende liften en blitse voorzieningen, waaronder 3-Michelinsterrenrestaurants.

Area 47 – Ötztal:

Skyfly – Ischgl:

Het florissante beeld van de Oostenrijkse Alpen wordt verder versterkt door de een recente bekendmaking van het gezinsvriendelijke skidorp Oetz. Dankzij nieuwe investeringen en familie-activiteiten in het skigebied Hochoetz is er deze zomer een toename van 30% van de liftverkoop. Wat verder opvalt is dat Oetz nu al 45% van haar jaarlijkse bezoekers buiten het winterseizoen aantrekt. In de directe omgeving van Oetz ligt 80 kilometer aan skibanen. Bezoekers bereiken vanuit Oetz de nog grotere skiplaats Sölden, met haar twee gletsjers, binnen 20 minuten. Tegelijkertijd trekt Oetz het hele jaar door toeristen aan, niet alleen in de zomer, maar ook in de herfst wanneer de Acherkogelbahn een adempauze heeft voordat het winterseizoen van start gaat.

De nieuwe avonturenspeelplaats van Hochoetz, Widiversum – ouders kunnen hun kinderen achterlaten bij de opvang en zelf een dagje hoog in de bergen gaan skiën:

Impact van het Britse EU-referendum:

Vanwege het Britse EU-referendum en de verzwakking van het pond sterling, is onroerend goed in de Zwitserse Alpen 8,6% duurder geworden voor kopers uit het Verenigd Koninkrijk (mei-september 2016), terwijl woningen in de Franse en Oostenrijkse Alpen 7,6% duurder zijn geworden. Ondanks de daling van het pond, willen veel kopers uit het Verenigd Koninkrijk, nog voordat de Brexit is afgerond, een Oostenrijkse woning kopen en deze registreren in het kadaster van Oostenrijk.

Voor kopers uit de Verenigde Staten, de eurolanden en Zwitserland is het beeld ongewijzigd. Het klantenbestand van onroerend goed in Oostenrijk is zeer internationaal met inbegrip van niet-EU-kopers, evenals een toenemend aantal Duitsers, Nederlanders, Belgen en Scandinaviërs.

Lees onze veel gestelde vragen (FAQ) over het kopen en het bezit van Oostenrijkse onroerend goed of neem vandaag nog contact met ons op voor eventuele vragen.

Consent Preferences