Fantastische poedersneeuw in Galtür & Ischgl

Net terug van een perfect familie-uitje naar Galtür. We verbleven in het hotel Marangun, dat binnenkort wordt omgebouwd tot luxueuze appartementen in Galtür eind december 2015.

Tijdens onze vier dagen in Galtür werden onze kinderen zeer goed verzorgd in de skischool. Ik heb nooit eerder een ander skioord gezien dat alles zo goed voor de kids heeft georganiseerd. Voor 15 euro krijgen ze zelfs een lunch bij Wirlerhof.

De ultieme kans voor volwassenen om het er eens goed van te nemen. De condities waren subliem: zonovergoten met een aangenaam frisse temperatuur en heel veel verse sneeuw.

Een grote aanrader dankzij de geweldige poedersneeuw is de offpiste onder de Birkhahnbahn. Een snelle tocht met de stoeltjeslift brengt je naar de top, helemaal offpiste ver weg van de andere skieërs.

Dit is nou freeride skiën. Zoevend tussen de bomen bedekt door pakken sneeuw dat om je heen stuift als je met volle vaart de steile, snelle bochten neemt. Hoe prachtig om ook nog vroeg in de ochtend twee korhoenen te zien.

Birkhahnbahn-Galtür-appartementen

Van de 4 dagen in Galtür zijn we 3 ochtenden gaan poederskiën. De laatste keer was onvergetelijk met een prachtige zon en dromerig uitzicht over de vallei van Galtür. Vooral de heldere blauwe lucht herinner ik mij nog goed: Paznaun blauw noemen ze dat hier.

Kristall-Spaces-Galtür-appartementen

Ook al gingen er een paar andere poederskiërs downhill, het blijft kicken als je achterom kijkt en je ziet alleen je eigen spoor in de diepe sneeuw. The right spot, the right place. Daar gaat het allemaal om.

De laatste 3 dagen hebben we de bus genomen om met de hele familie Ischgl te bezoeken. Daar hebben we ons vooral vermaakt op lange, blauwe piste 23, helemaal vanaf de top van de Zeblassbahn naar beneden tot aan de voet van de Höllkar. Een soepele afdaling voor de hele familie met voor ons tussendoor soms de kans even offtrack de fijne poedersneeuw in te duiken, terwijl de rest van de familie naar beneden glijdt.

Kan je je voorstellen dat juist toen de vrouwen en kinderen het voor gezien hielden rond een uurtje of 3, de lucht opentrok en de wolken plaatsmaakten voor een strakblauwe lucht.

In no-time hadden we de top bereikt van de Piz Val Gronda: de koning der kabelbanen. Het ligt zo ver van Idalp dat er een serene rust heerst met hier en daar alleen een paar professionals complete uitgerust met ABS-airbags en speciale poedersneeuwski’s (en zelfs – wellicht overbodig – pikhouwelen voor het ijs).

Helemaal vanaf de top raasden we voor de laatste keer die dag naar beneden, maakten bocht na bocht en baanden ons weg door de onaangetaste sneeuw, die de vorige avond vers moet zijn gevallen.

De sneeuwlaag was zo diep dat we net aan onze snelheid konden controleren en tegelijkertijd tientallen bochten konden maken zonder ook maar één keer te moeten stoppen.

En dat op een verder uitgestorven helling, helemaal alleen voor ons.