Een hypotheek voor je huis in Oostenrijk

Een hypotheek afsluiten in Oostenrijk gaat wat anders dan dat wij gewend zijn in Nederland. Zo zijn er geen aflossingsvrije hypotheken of 100% hypotheken. Tevens vinden er steeds veel veranderingen plaats in het aanbod. Dit alles wil zeker niet zeggen dat het onmogelijk is een aanbieding te vinden die goed aansluit bij je wensen. De hypotheken zijn vaak erg gebruiksvriendelijk. Zo is het een mogelijkheid om het eerste jaar minder rente te betalen zodat je rustig te tijd hebt om je te settelen in je nieuwe woning. Vaak zijn dit soort aanbiedingen ook geldig voor mensen die een tweede huis in Oostenrijk kopen of interesse hebben in een investeringsproject. Reden genoeg om je eerst te verdiepen in wat mogelijk is alvorens over te gaan tot handelen.

Aanbetaling
Het is in Oostenrijk heel normaal om een aanbetaling te doen bij het kopen van een huis. Voor iemand die niet in het land zelf woont maar wel uit Europa komt is de aanbetaling vaak hoger dan bij iemand afkomstig en woonachtig in Oostenrijk. Kom je van buiten Europa? Dan leg je vaak nóg wat meer extra eigen geld in.

Lenen
Leningen van meer dan 80% van de woningwaarde zijn zeldzaam. Dat is logisch, ervan uitgaande dat je een aanbetaling doet. Hoeveel er uiteindelijk geleend kan worden is mede afhankelijk van het inkomen. In veel gevallen wordt ervoor gekozen om een hypotheek van 50% van de woningwaarde te nemen.
Men zal je kredietwaardigheid gaan bepalen. Hypotheken van drie tot vijf keer het inkomen zijn doorgaans heel normaal.
De kosten van het kopen van een huis in dit land zijn vrij laag. Deze kosten zitten niet verwerkt in een hypotheek. Hier moet je dus zelf geld voor apart hebben staan op je rekening. Als je bijvoorbeeld je huis zou willen renoveren is het mogelijk om je hypotheek te verlengen. Je spreekt dan met de bank een bedrag af. De bank zal het bedrag aan het bouwbedrijf betalen op vertoon van de rekening. Een tweede optie is de aannemer zelf te betalen en de factuur in te dienen bij de bank.

De kosten van een hypotheek
Een hypotheek kost geld. Meestal brengen banken bedragen in rekening van gemiddeld twee tot vier procent van de hypotheek. Wat er ook nog bijkomt zijn de kosten voor de registratie van de hypotheek in het nationale register. Hier wordt twee procent voor gerekend. Deze kostenpost kan opgenomen zijn in de hypotheekofferte maar dat hoeft niet automatisch zo te zijn. Wat de uiteindelijke kosten zullen zijn is mede afhankelijk van de hypotheekverstrekker. Zorg ervoor dat je een goed beeld hebt van het kostenplaatje alvorens iets te ondertekenen!

De hypotheekrente
Er worden heel aantrekkelijke rentetarieven aangeboden voor maximaal het eerste jaar. Na afloop van de afgesproken periode ga je dan weer een normaal, maar wel beduidend hoger tarief betalen. Een vast percentage voor bijvoorbeeld één tot twee jaar is zeldzaam. Vaker wordt gebruik gemaakt van een variabele rente. Deze is op te splitsen in twee soorten:
Een rente die de basisindex volgt, ook wel floating rate genoemd. Deze zogenaamde floating rate is een vast percentage bovenop de basisrente zoals die is bepaald door de nationale bank.
Een variabele rente die los staat van een index, vastgesteld door de bank. Deze volgt gewoonlijk de basisrente maar dus niet altijd. Mocht het zo zijn dat de basisrente wordt aangepast, dan kan het zijn dan deze variabele rente lager wordt dan de floating rate
De aflossingsperiode
Meestal is er sprake van een looptijd van tussen de 15 en 30 jaar. Gemiddeld genomen is 20 jaar de meest voorkomende. Het is natuurlijk mogelijk om vervroegd af te lossen. Positief is dat je hier in Oostenrijk geen boete voor hoeft te betalen. Dat is dus mooi meegenomen.

Het kiezen van een hypotheekverstrekker
Als de knoop is doorgehakt, en je gaat daadwerkelijk kopen, is de tijd aangebroken om een verstrekker van een hypotheek de gaan zoeken. Wij hebben de mogelijkheid om u hier direct mee te kunnen helpen. Wij zorgen er altijd voor dat er geen taal belemmeringen zijn tijdens het gesprek. Om deze reden bieden wij altijd een tweetalige hypotheek advies service aan.

Het aanvragen van de hypotheek
De volgende stap is het daadwerkelijk gaan aanvragen van een hypotheek. Hier heb je voor nodig:

  • Paspoort
  • Eventueel een visum
  • Bewijs van inkomen/salarisstrook
  • Bewijs depositofondsen
  • Opgave inkomstenbelasting
  • Verklaring van goed gedrag
  • Bewijs dat je schuldenvrij bent (zoals een BKR verklaring)
Consent Preferences